Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lesk a bída maloměsta - Benešov

Narodila jsem se v Praze, vyrůstala jsem v Praze, vdala jsem se v Praze a v Praze jsem povila první dvě děti. Pak jsme dali metropoli vale a přestěhovali se na vesnici s nějakými devatenácti domy.

Nejspíš za to hodně mohly Děti z Bullerbynu, které jsem četla poprvé někdy v první třídě, už tenkrát jsem se pevně rozhodla, že až budu velká, bude ze mě "selka". Život na malé vesnici je velmi pestrý, ale o tom až jindy. Dnes budu psát o malém městě, které jsem si oblíbila, a tím je Benešov (leckdy se k názvu dodává "u Prahy", ale nechci se dotknout citlivějších povah a dělat z Benešova jakýsi apendix, přívěšek či přílepek hlavního města).

Ta vesnice, kde žiju, leží jen pár kilometrů od něj, a protože u nás patří k vymoženostem civilizace asfaltová vozovka, autobusová zastávka, popelnice na tříděný odpad a schránka na dopisy, toť vše, veškeré vzdělávací, nakupovací, kulturní i nekulturní aktivity našince se odehrávají právě v Benešově.

Po architektonické stránce není Benešov nic moc, to říkám na rovinu, dost surově se na něm podepsal socialistický sloh, něco zastanou i některé dnešní novostavby. Ale má svá zákoutí, jako asi každé město (v dohledné době mu věnuji fotoblog). O to však vůbec nejde. Já si to tu oblíbila z úplně jiných, takříkajíc osobnějších důvodů.

Prvním je příjemná přehlednost. Když například řeknete, že je to "u semaforu", všichni vědí, neboť světelná křižovatka je v Benešově jen jedna (podobné to bylo s kruhovým objezdem, neboli "kruháčem", ty už tu teď jsou čtyři). Pak jsou tu místa, jako je "vozejčková sámoška", "bejvalej kulturák", "tam co byli hasiči", když tohle řeknete, Benešováci (a pravděpodobně i modří) už vědí.

Další důvod, proč mě maloměsto "vcuclo", je to, jak se všichni znají (a jestli ne všichni, tak minimálně ob jednoho). Prodavačka v řeznictví se vás při nákupu optá, jestli už je vaše malá zdravá, knihovnice chce vědět, co že jste tak dlouho nebyla na cvičení, ve frontě u pokladny za vámi stojí mechanik, co vám spravoval auto, kterým jste sousedovi nacouvala do oktávky, a ve vířivce v krytém bazénu se kolikrát sejdete s kurátorem místního muzea, praktickým lékařem svých dětí a elektrikářem, co vám opravoval pojistky a hraje v místním ochotnickém spolku (někdy přímo se všemi najednou - to jsou situace obzvlášť k popukání). Občas dochází i ke komickým zjištěním, například váš nový gynekolog je otec synovy spolužačky, s nímž jste předtím důstojně pohovořili na třídních schůzkách, nicméně celkově to já vnímám jako jev pozitivní (samozřejmě nemyslím to s gynekologem). Vážně se cítím líp, když jdu po náměstí a než těch pár metrů přejdu, pozdraví mě spousta lidí, mám dobrý pocit, že většinu těch kolem sebe znám, aspoň od vidění. Tím, že tu nefunguje ta velkoměstská anonymita, do vás na chodníku nikdo nevráží, poměrně slušná část řidičů před přechodem zastaví, a když si (jako jedna nejmenovaná osoba) necháte klíčky ve dveřích zaparkovaného automobilu a po hodině se vrátíte, ještě pořád tam jsou (dokonce i s automobilem!).

Trochu tu pokulhávají nákupní možnosti. Jsou tu velké obchody s potravinami a smíšeným zbožím (dříve "sámošky", dnes supermarkety - jenže tohle slovo prostě nesnáším), hezky od každého jeden. Je tu jeden Kaufland, jeden Lidl, jeden Penny Market (lidově penys) a jedna Billa. Pak je tu přehršle obchodů se stavebninami, řeznictví a drogerií, hodně tu frčí "Vietnamci", "Číňani" případně "Slováci" (to je taková ta specialitka, na kterou všichni nadávají, ale všichni u nich nakupují), zato knihkupectví je tu jedno (bývala dvě, leč neuživila se), obchod s hudebními nosiči jeden atd. V době internetového obchodování se to dá celkem snadno oželet.

Místní obyvatelstvo je na svou baštu patřičně hrdé, to je patrné z názvů mnoha firem a společností, je tu namátkou prodejna s nápoji Benecentrum, dále Benetaxi, Pizza Bene, Benestav, Benereal, Beneinvest a mnohé další. Dokonce tu mají jednu takovou kuriozitku: když se jde pařit do místního Kulturního centra Karlov, skoro všichni řeknou, že jdou "na Bene" (podotýkám, že z toho mi naskakuje kopřivka). Benešov bývá též vznosně označován jako "město piaristické moudrosti" (piaristé tu jsou ale dávnou minulostí, jak je to s moudrostí nevím).

Tak jako tak se tu ale zachovalo to, co ve velkých městech chybí. Znáte svého souseda a nejen jeho, znáte i celou jeho rodinu, datum narození, minulost v kostce (případně číslo bankovního účtu). Vnímáte ostatní. A to je právě to, co způsobuje, že žijeme "spolu", ne jenom vedle sebe jako anonymní roboti.

Autor: Lenka Faltejsková | středa 21.12.2011 8:15 | karma článku: 18,87 | přečteno: 1545x
  • Další články autora

Lenka Faltejsková

Zbytečná

. . . . . .

14.5.2015 v 16:32 | Karma: 19,22 | Přečteno: 1222x | Osobní

Lenka Faltejsková

Snad proto

. . . . . .

12.4.2015 v 19:20 | Karma: 23,78 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Osobní

Lenka Faltejsková

Kam se vejdu já

. . . . .

26.3.2015 v 22:02 | Karma: 23,54 | Přečteno: 1027x | Osobní

Lenka Faltejsková

Nemůžu za tebou

. . . . .

24.2.2015 v 10:08 | Karma: 25,11 | Přečteno: 1061x | Osobní

Lenka Faltejsková

Něco o počasí

. . . . . .

3.2.2015 v 15:51 | Karma: 16,60 | Přečteno: 800x | Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

  • Počet článků 162
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1480x
Autorka je žena. Ano, je to tak.