Jak se vybarvili

8. 02. 2013 8:35:59
Po prosincové černobílé sérii jsem nechala ty hříšníky z města Pražského vybarvit. A vybarvili se skutečně řádně a zábavně. Až budu jednou vyplňovat nějaký další dotazník s kolonkou "zájmy a záliby" (což je, bohužel, dost nepravděpodobné), těším se, že napíšu "pozorování lidí". A možná dodám "oblečených do situací", jenom pro jistotu.

Život ve městě kypí a víří a žene se kolem v rozmazané změti rámusu a světla, ale tu a tam se dá najít nějaký ten ostrůvek, kde člověk může zastavit, odpočinout si, trochu se nadechnout, posedět na zábradlí a věnovat se literatuře nebo třeba... sledovat, co se děje kolem. Než se odrazí a skočí šipku zpátky do stejné řeky.
ostruvek.jpg
Neustále se vedou diskuze o vlivu reklamy na naše podvědomí. Američtí vědci zjistili, že do většiny reklamních panelů jsou zabudovány mikrovysílače, které k nám vysílají podprahové signály. A ty, jak vidno i na následujícím snímku, který pochází z tajných spisů nadnárodní reklamní korporace, skutečně fungují. Ovlivňují nás mnohem víc, než tušíme, změny v chování jsou u sledovaných subjektů jasně patrné.
_MG_0136.jpg
Malý návod, jak na to, pokud se nudíte například v předsálí na Nové scéně: vejdete z jedné strany do sálu a od ochotné uvaděčky si vyžádáte program. Pak projdete mezi sedadly a vyjdete druhým východem ze sálu ven. Bleskově se zamaskujete (stačí například dokreslit falešný knír či přelepit jedno oko), vejdete opět do sálu a cestou si vyžádáte program. To opakujete s mírnými obměnami v maskování, dokud nenashromáždíte dostatečné množství programů. Poté vytáhnete z kabelky nůžky, které jste si, pochopitelně, do divadla vzali s sebou a ukořistěné programy nastříháte na asi 1 cm široké proužky. A pak už se fantazii meze nekladou!
cekani.jpg
Někdy je venku vážně ohavně. Ale ty barvy jsou tam pořád. Třeba když se tři sudičky ubírají věštit miminům něco sladkého, něco teplého a něco voňavého.
_MG_0788.jpg
A pak je zas pěkně. A paní volá svému manželovi, jestli ráno nezapomněl dojít se psem, jestli k té modré košili vzal tu zlatou kravatu s decentním vzorkem, co mu koupila, jestli si vzal prášky, jestli nepije kávu, když to nesmí, kdy přijde ten člověk na mytí oken, aby se hlavně nerozčiloval a co by řekl dovolené v nějaké exotické destinaci, například na Maledivách, koneckonců Kalinovi už tam taky byli. A manžel na druhém konci naslouchá se svatou trpělivostí a když nahne hlavu do určitého úhlu, probleskne nad ní jakýsi zlatavý kotouč.
_MG_9791.jpg
Jenže jindy to s tou komunikací už není tak slavné, někdy přímo vázne či dokonce zcela zamrzne. Když se dva nepohodnou, může následovat zarputilé, někdy až zavilé mlčení na obou stranách. "Prostě se s ní odmítám bavit, jasně jsem jí opakoval, že na rohlíky se jí vykašlu, chci celozrnné pečivo v souladu se současnými stravovacími trendy!" A slečna si otře oko a zoufale se na mě zahledí. "Když on se někdy chová jako zvíře!"
urazena.jpg
Žít se má zkrátka naplno, protože kdo jen stojí a okouní, tomu může ujet vlak, parník nebo třeba auto (což je obzvlášť nemilé, je-li to auto jeho). Každopádně ať už si pro sebe vyberete jako metaforu kterýkoli dopravní prostředek, uvnitř se dá objevit mnoho zajímavého. Já třeba v tomhle odhalila okna do "jinam" a vy v nich pro změnu můžete objevit mě.
pomijivyautoportret.jpg
Podzim a zima jsou období lovu a v takovém můžete potkat i samotnou Dianu lovykni, někdy se zjevuje též v podobě dámy v rudém, tato barva samozřejmě představuje skolené oběti, a doprovází ji bělostný chrt (pejskaři, prosím vás, jestli je to jiná rasa, tak mi to nekazte, přece jen ne každé plemeno má nosný název, který by se k Dianě hodil, to jistě chápete). A stačí, aby upřela oči na kteréhokoli muže, a ten zůstane jako ochromený, neschopen pohybu, dokud mu chrt nerozsápe hrdlo. Pak už je pohybu schopen a záhy se zhroutí na zem, Dianě k nohám. Je zkrátka divoká a nezkrotná téměř jako Angelika.
damaschrtem.jpg

Je dobré, když člověk ovládá umění zavčasu to zabalit a odejít. Já tak činím poslední fotografií, kterou jsem (s rafinovaností sobě vlastní) nazvala Odcházení. Pokud jste v roli náhodného pozorovatele, zůstává za odcházejícím spousta nedopovězeného (od koho odchází; kam má namířeno; vrátí se, nebo už nikdy ne?). A to je možná dobře, protože otevřené konce dráždí fantazii a nutí k přemítání o tom, co by mohlo být.

Tak já za sebou dnes taky nezavřu...

odchazeni1.jpg
Autor: Lenka Faltejsková | pátek 8.2.2013 8:35 | karma článku: 35.39 | přečteno: 5055x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Fotoblogy

Marek Trizuljak

Od prvního jarního dne k Velikonočním svátkům

Rovnodennost, první jarní den, úplněk a brzy poté velikonoční svátky. Obrazové dojmologie ... ... ...

28.3.2024 v 15:39 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 71 | Diskuse

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 32.45 | Přečteno: 1280 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 13.84 | Přečteno: 125 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.39 | Přečteno: 212 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.15 | Přečteno: 155 | Diskuse

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...